Alex777 пишет:
Не в Орду, а в Орды. В разное время в разным ханам - казанским, касимовским, астраханским, крымским.
Никогда не платилась дань ни Казани, ни Астрахани, ни Касимову. И Крыму платили не дань, а поминки. Даже в Золотую Орду платилась не дань, а выход - налог.
Alex777 пишет:
Не догадывался, но в завещание вписать не забыл
Цитатку не дадите? Вот текст:
Во имя Святыя и Жывоначялныя Троица, Отца и Сына и Святаго Духа, и по благословению отца нашего Симона, митрополита всеа Русии се яз, многогрешныи и худыи раб Божии Иван, при своем жывоте, в своем смыдсе, пишу сию грамоту душевную. Даю ряд своим сыном, сыну своему Василью2) и меншим своим детем, Юрью3), Дмитрею4), Семену5), Андрею6).
Приказываю детеи своих менших, Юрья з братьею, сыну своему Василью, а их брату стареишему. А вы, дети мои, Юрьи, Дмитреи, Семен, Андреи, дръжыте моего сына Василья, а своего брата стареишаго, в мое место, своего отца, и слушаите его во всем. А ты, сын мои Василеи, дръжы свою братью молодшую, Юрья з братьею, во чти, без обиды.
Благословлляю сына своего стареишаго Василья своею отчиною, великими княжествы7), чем мя благословил отец мои, и что ми дал Бог. А даю ему город Москву с волостьми, и с путми, и з станы, и з селы, и з дворы з городцкими со всеми, и з слободами, и с тамъгою, и с пудом, и с померным, и с торги, и с лавъками, и з дворы з гостиными, и со всеми пошлинами, и з Добрятинским селом, и з бортью, и с Василцовым стом, да числяки и ординцы8). А мои дети, Юрьи, Дмитреи, Семен, Андреи, у моего сына у Василья, а у своего брата у стареишаго, в числяки и в ординцы не въступаются, и не обидят их ничем.
Да ему же даю селцо Семчинское, и з дворы з городцкими, и з Самъсоновым лугом, да село Воробьево, и с Володимеровским, и з Семеновским, и с Воронцовским, и с Кадашлвым, и з деревнями, как было при мне. Да ему ж даю селцо Воронцовское на Яузе, где мои двор, и з дворы з городцкими со всеми по обе стороны Яузы, и с мелницами, как было при мне, да монастырь Лыщыково и з дворы, да Ильинскую слободку9), со всем, по тому, как есми выменил у Андронникова монастыря.
А сын мои Василеи дръжыт на Москве большего своего наместника по старине и как было при мне, а другого своего наместника дръжыт на Москве на княж Володимеровскои трети Андреевича, что дана была братие моеи, Юрью да Андрею10).
А что которые мои дворы вънутри города на Москве, и за городом на посадех, и сады мои все, и пустые мои места по посадом, то все сыну моему Василью. А что которые мои дворы внутри города на Москве и за городом за моим бояры, и за князми, и за детми боярскими, и за дворяны за моими, и за дворцовыми людми, и за конюхи, и за мастеры за моими, и те все дворы сыну же моему Василью. А у кого будут у бояр, и у князеи, и у детеи у боярских вънутри города на Москве и за городом на посадех дворы их, отчины и купли, или кому буду дал на Москве вънутри города и за городом по посадом на дворы грамоты свои жаловалные прочные, и сын мои Василеи в те дворы у них не въступается.
Да что были к Дмитрову приданы волости Московские: Рогож, Воря, Корзенево, Шерна городок, Сулишин и с Новым селом, и яз те волости даю к Москве со всем по старине сыну своему Василью. Да ему ж даю волости Сурожык, да Лучинское, да Радонеж с волостми, и з путми, и зселы, и со всеми пошлинами, да треть Мушкову с мытом с Лопским.
Да даю ему город Коломну с волостьми, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами, город Коширу с Заречьем, что за рекою за Окою, Тешилов, и Рославль, и Венев, и Мъстиславль, и иные места по Рязанскои рубеж, и с волостьми, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами, и с Елчем, и со всеми Елечскими месты, город Серпохов да Хотунь, и с волостми, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами, город Торусу з Городцом, и с-Ысканью, и с Мышегою, и с Колодною, и со княгининскою вотчиною Овдотьиною, город Мченеск с волостьми, и з селы, и со всеми пошлинами, со всем, что к нему потягло.
Да ему ж даю город Воротынеск, и с Лагинском, и с Краишиным, и с-ыными месты, со всем с тем, как был за Воротынскими. <...>11)
А князи новосилские, одоевские, и белевские, и з своими детми, и з своими вотчинами, и что к их вотчинам потягло12), сыну же моему Василью к нашему великому княжству.
Да сыну же моему Василью даю город Боровеск с волостьми, и путми, и з селы, и со всеми пошлинами <...> город Ярославец с волостьми, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами <...> город Медынь, и Радомль. <...>
Да ему ж даю город Можаеск с волостьми, и с путми и з селы, и со всеми пошлинами <...> город Вязму, и Козлов с волостьми, и з селы, и со всеми пошлинами, со всем с тем, что к Вязме и х Козлову и ко всем вяземским местом потягло, как было при мне.
Да сыну ж своему Василью даю город Дорогобуж с волостьми, и з селы, и со всеми пошлинами, со всем, что к нему потягло, да волости дорогобужские <...> как было при мне.
Да сыну ж своему Василью даю город Переаславль с волостьми, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами, и з Солью. Да что были к Дмитрову приданы волости переаславльские <...>, и яз те волости даю к Переяславлю с всеми по старине сыну своему Василью.
Да ему ж даю город Володимерь с волостьми, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами <...> город Юрьев с волостьми, и с путми, и з селы, и с Великой Солью, и со всеми пошлинами, город Суздаль с волостьми, и с путми, и з селы и со всеми пошлинами, да Солцу Малую обе половины, город Ростов с волостьми, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами, и з Солью, город Ярославль с волостьми, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами <...> А бояром и детем боярским ярославским с своими вотчинами и с куплями от моего сына от Василья не отъехати никому никуде. А хто отъедет, и земли их сыну моему13), а служат ему, и он у них в из земли не въступается, ни у их жон, ни у их детеи. <...>
Да сыну же своему Василью даю Усть-Шокъстны по обе стороны погосты <...>, как было за моею матерью, за великою княгинею, да волости Заволожъские <...>, что были за моею матерью<...>, и что были в Шокстне ж волости бабы моее, великие княгини Софьи14) <...> сыну ж моему Василью.
Да сыну же своему Василью даю город Белоозеро с волостьми, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами, со всем тем, как было при мне, город Вологду<...>, город Устьюг<...> да Югру и Печеру со всем, да Пермь Великую со всем, да город Кострому<...>, город Галич<...>, да Новгород Нижнеи с волостьми, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами, и с мордвами, и с черемисою, что к Новугороду потягло. А которые села и деревни в Новегороде в Нижнем за моими князми, и за бояры, и за детми за боярскими за кем ни буди, и то все сыну же моему Василью.
Да ему же даю город Муром с волостьми, и с путми, и зселы, и со всеми пошлинами и с мордвами, и с черемисою, что к Мурому потягло, да Мещера с волостьми, и з селы, и со всем, что к неи потягло, и с Кошковым, да князи мордовские все, и з своими отчинами, сыну же моему Василью. Да сыну же своему Василью даю Вятцкую землю всю, городы и волости, и со всем, что к неи потягло, и арскими князми, как было при мне.
А что есми пожаловал князя Феодора Ивановича Белского, дал есми ему в вотчину город Лух с волостьми, да волости Вичюгу, да Кинешму, да Чихачев, и князь Феодор и его дети служат сыну моему Василью, а ту свою вотчниу дръжат по тому, как было при мне. А отъедет князь Феодор или его дети от моего сына от Василья к моим детем к меншим, или х кому ни буди, и та его вотчина <...> сыну моему Василью.
Да сына же своего Василья благословляю своею отчиною, великим княжеством Тферским, даю ему город Тферь и Городен с волостьми, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами по тому, по каа места писал ко Тфери писец наш князь Феодор Алабаш, город Клин с волостьми <...>, опричь того, что есми променил своим братаничем, Борисовым детем Феодору да Ивану<...>, и в то сын мои Василеи не въступается. А которые князи служебные в Московскои земле и во Тферскои земле, и те князи все служат сыну моему Василью, а вотчины свои дръжат по тому, как было при мне. А кто тех князеи служебных от моего сына от Василья отъедет к моим детем к меншим, или х кому ни буди, и тех князеи вотчины сыну моему Василью.
Да сына же своего Василья благословляю своею отчиною, ваеликим княженьем Новогородским, даю ему Великии Новгород со всем, с пятью пятинами, с волостьми, и с погосты, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами, и з городы: Ивангород, Яма город, Копорья город, Орешек город, Ладога город, Деман город, Куръгород, Порхов город, Высокои город, Кошкин город, Руса город. А дал есми ему ты городы все с волостьми, и с погосты, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами, да город Торжок с волостьми, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами. Да в Новгородскои же земле даю ему город Холм, да Велилю, и Буец, и Лопастици, и с-ыными месты, со всем, что к ним потягло, да город Луки Великие с волостьми, и с погосты, и со всеми пошлинами, да Лутцкие ж волости, Пуповичи, Вяз, Чяспла, Коротаи, Дубно, Комша, и с-ыными месты, что к ним потягло, да Ржеву Пустую с волостьми, и с погосты, и со всеми пошлинами, до Корелскую землю всю, Корелскои город с волостьми, и с погосты, и со всеми пошлинами, со всем с тем, что х Корелскои земле потягло, и с Лопью с лешею, и с дикою Лопью. Да сыну же своему Василью даю Заволотцкую землю всю Онего, и Каргополе, и все Поонежье, и Двину, и Вагу, и Кокшенгу, и Велскои погост, и Колмогоры, и всю Двинскую и Заволотцкую землю.
Да сына же своего Василья благословляю своею отчиною, даю ему город Пъсков, и з городы, и с волостьми, и з селы, и всю землю Пъсковскую15).
Да сыну же своему Василью даю город Торопец <...>, как было при мне.
А что ми дал сестричич мои, князь Феодор Васильевич рязанскои, свою отчину на Рязани в городе и на посаде свои жеребеи, и Старую Рязань и Перевитебск <...>, по тому, как ся делил с своим братом, со князем с-Ываном, и яз ту его вотчину <...> даю сыну своему Василью.
Да благословляю сына своего Василья и детеи своих менших, Юрья, Дмитрея, Семена, Андрея, в Москве годом княж Констянтиновским Дмитреевича, что был дан брату моему Юрью, да годом княжым Петровским Дмитреевича, что был дан брату моему Андрею Меншому, да годом княж Михаиловским Андреевича. А дръжыт сын мои Василеи и мои дети меншие, Юрьи з братьею, на тех годех на Москве своих наместников, переменяя пять лет по годом.
А что был дан брату моему Борису в Москве год княж Ивановскои Андреевича, и от год приходил брата моего Борисовым детем обема дръжати на Москве своего наместника, на шостои год, и братанич мои Иван ту полгоду дал мне, и яз ту полгоду даю сыну своему Василью, и братанич мои Федор с сыном с моим с Васильем тот шостои год дръжат по полгоду, сын мои Василеи дръжит своего наместника полгоду, а братанич мои Феодор дръжит своего наместника пол же году16).
Да детем своим меншим, Юрью з братьею, даю дворы внутри города <...>17)
А из тамги из московские и из всех пошлин18) сын мои Василеи дает детем моим, а своеи братье молодчеи, Юрью с братьею, на всякои год по сто рублев: Юрью сто рублев, Дмитрею сто рублев, Семену сто рублев, Андрею сто рублев.
А что есми дал детем своим, Юрью, Дмитрею, Семену, Андрею, в Москве годы, как им своих наместников дръжати, и дворы им внутри города, и что есми им дал селца у Москвы, и дворов городцких, и денег из тамги, и сел в московских станех, и они то ведают, как им в сеи духовнои грамоте писано. А опричь того у моего сына у Василья, а у своего брата у стареишего, на Москве в дворы в городные, и на посадех в дворы, и в тамгу во всю, и в пошлины во все, так же и в станы, и в волости, и в пути, и в села в московские во все не въступаются ни во что, а ведают то по тому, как им в сеи духовнои грамоте писано.
Да благословляю сына своего Юрья, даю ему город Дмитров с волостми, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами, опричь переславских волостеи <...> что есми их дал сыну же своему Василью к Москве, и в те волости сын мои Юрьи у моего сына у Василья, а у своего брата у стареишаго, не въступается ничем. <...> Да ему же даю город Звенигород с волостьми, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами, да волость Шопъкову со всем. Да сыну же своему Юрью даю во Тферскои земле город Кашин с волостьми, с путми, и з селы, и со всеми пошлинами по тому, по каа места писал х Кашину писец наш Василеи Карамышев. <...> И яз город Рузу с волостьми, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами, и с теми волостьми, и з станы, что ся делил з братом с своим с Федором от Волока, даю сыну своему Юрью <...> Да сыну же своему Юрью даю город Брянск с волостьми, и с погосты, и з селы, и со всеми пошлинами, со всем, что к Брянску потягло <...> Да даю ему город Серпееск с волостьми <...>
Да благословляю сына своего Дмитрея, даю ему город Углече поле с волостьми <...>, город Мологу <...> А что есми торг с Холопья городка на Мологу, и тот торг торгуют на Молозе съезжаяся, как было при мне, а сын мои Дмитреи емлет пошлины, как было при мне, а лишних пошлин не прибавливает ничего, а сын мои Василеи и мои дети того торгу на свои земли не сводят, ни заповеди в своих землях не чинят к тому торгу ездити. Да ему ж даю город Хлепен<...>. Да в Тферскои земле даю ему город Зубцов <...>, город Опоки<...> А что ми дал братанич мои, князь Иван Борисович, свою отчину половину Ржевы <...>, и яз половину Ржевы с волостьми, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами даю сыну же своему Дмитрею со всем по тому, как было за моим братаничем за Иваном. Да сыну же своему Дмитрею даю город Месческ <...>, город Опаков<...>, как было при мне.
Да благословляю сына своего Семена, даю ему город Бежытцкои Верх <...>, город Колугу. Да сыну же своему Семену даю город Козельск с волостьми и з селы <...> со всем с тем, что к тем волостем и селом потягло.
Да благословляю сына своего Андрея, даю ему город Верею <...>, город Вышгород <...>, город Олеин<...> со всем, что к тем местом потягло. Да ему же даю город Любутеск с волостми, и со всеми пошлинами, и со всем, что к нему потягло, как было при мне, и с Веприным, что за одоевскими князми. Да сыну же своему Андрею даю у Москвы Гжелю, да Раменеицо со всем, что к ним потягло. <...>Да в Тферскои земле даю ему город Старицу с волостми, и с путми, и з селы, и со всеми пошлинами по тому, по каа места писал к Старице писец наш Борис Кутузов. Да даю ему Холмъских вотчину, Холм и Новый Городок <...>
А что есми дал детем своим меньшим, Юрью, Дмитрею, Семену, Андрею, городов, и волостеи, и сел, и они то и ведают по тому, как им в сеи духовнои грамоте писано, а опричь того у сына у моего у Василья ни во что не въступаются.
А сын мои Юрьи з братьею по своим уделом в Московскои земле и в Тферскои денег делати не велят, а денги велит делати сын мои Василеи на Москве и во Тфери, как было при мне19). А откуп ведает сын мои Василеи, а в откуп у него дети мои, Юрьи з братьею, не въступаются.
А что есми подавал детем своим селца у Москвы з дворы з городцкими на посадех, и дети мои в тех дворех торгов не дръжат, ни жытом не велят торговати, ни лавок не ставят, ни гостеи с товаром иноземцов, и из Московские земли, и из своих уделов в своих дворех не велят ставити20), а ставятся гости с товаром, иноземци, и из Московские земли, и из их уделов, на гостиных дворех, как было при мне. А дети мои у моего сына у Василья в те дворы в гостиные и в те пошлины не въступаются. А кто учнет в детеи моих селцех и в дворех в городных торговати съестням товаром, и сын мои Василеи тех торгов не велит сводити, а пошлину полавочную с них берет сына моего Васильев приказщик, как было при мне.
А что есми дал детем своим Юрью з братьею, у города у Москвы селца з дворы з городцкими, и учинится в тех селцех и в дворех в городных душегубство или поличное, и то судит наместник болшеи сына моего Васильев21). А что есми дал детем своим, Юрью з братьею, села в станех в московских, и над теми селы суд и дань моих детеи, а душегубством и поличным те села тянут к городу к Москве по старине, опричь того поличного, что будет в тех селех промеж их крестьян, то судят их приказщики, а докладывают наместника московского болшего сына моего Васильева. А грамоты полные и докладные22) на Москве пишет дьяк ямъскои сына моего Васильев, как было при мне, а опричь того на Москве грамот полных и докладных не пишет нихто. А которые есми городы и волости подавал детем своим, Юрью з братьею, в вуделы, а тянули душегбством к городу к Москве, и те городы и уезды, и волости тех городов тянут душегубством к городу к Москве по старине, а дети мои, Юрьи з братьею, в то не въступаются.
А сын мои Василеи у моих детеи, а у своеи братьи, в их уделех земель не купит, ни дръжыт, ни закладнеи не дръжыт. А мои дети у сына моего у Василья в Москве и в всем его в великом княжестве земель не купят, ни дръжат, ни закладнеи не дръжат. А что есми давал свои села бояром своим, и князем, и детем боярским, и грамоты есми им свои жаловалные подавал на те села прочно им и их детем, или кому буду в куплю дал свои грамоты, и в те села сын мои Василеи и мои дети у них не въступаются.
А дети мои, Юрьи з братьею, дают сыну моему Василью с своих уделов в выходы в ординские23), и в Крым, и в Азтарахань, и в Казань, и во Царевичев Городок, и в-ыные цари и во царевичи, которые будут у сына моего у Василья в земле, и в послы в татарские, которые придут к Москве, и ко Тфери, и к Новугороду к Нижнему, и к Ярославлю, и к Торусе, и к Рязани к Старои, и к Перевитску ко княж Феодоровскому жеребью рязанского, и во все татарские проторы, в тысячю рублев24). <...>
А сын мои Василеи в своем великом княженье държыт ямы и подводы на дорогах по тем местом, где были ямы и подводы на дорогах при мне. А дети мои, Юрьи з братьею, по своим отчинам дръжат ямы и подводы на дорогах по тем местом, где были ямы и подводы при мне.
А которого сына моего не станет, а не останется у него ни сына, ни внука, ино его удел весь в Московскои земле и в Тферскои земле, что есми ему ни дал, то все сыну моему Василью25), а братьа его у него в тот удел не въступаются. А останутся у него дочери, и сын мои Василеи те его дочери наделив, подает замуж. А что даст своеи княгине волостеи, и сел, и казны, и в то во все сын мои Василеи у нее не въступается ни во что до ее жывота. <...>26)
А приказываю свою душу и детеи своих менших, Юрья, Дмитреа, Семена, Андрея, сыну своему Василью. А вы, дети мои меншие, Юрьи з братьею, дръжите сына моего Василья, а своего брата стареишаго, в мое место, своего отца, и слушаите его во всем. А ты, сын мои Василеи, дръжи свою братью меншую Юрья, Дмитреа, Семена, Андрея, в братстве, и во чти, без обиды.
А которои мои сын не учнет сына моего Васильа слушати во всем27), или учнет под ним подъискавати великих княжеств или под его детми, или учнет от него отступати, или учнет съсылатися с кем ни буди таино или явно на его лихо, или учнут кого на него подъимати, или с кем учнут на него одиначитися, ино не буди на нем милости Божиеи и Пречистые Богоматери, и святых чюдотворец молитвы, и родитель наших, и нашего благословения и в сии век и в будущии.
<...> А кто порушит сию мою грамоту, судит ему Бог, и не буди на нем моего благословениа.
<...> А сию мою душевную грамоту писал дьяк мои Данилко Мамырев